• Format:
  • Type:
  • Category:

Den store guiden til å lage godt innhold for reiselivsbransjen i 2021

Reiseliv er verdens største bransje og det er nok unødvendig å si at å lage innhold som faktisk når frem til og blir sett av dine potensielle kunder er vanskelig. Spesielt når du ikke har en stor organisasjon i ryggen.

Men det finnes også gode nyheter! Du trenger ikke nå frem til alle, i alle fall ikke hele tiden. Du kan spisse budskapet og sikte på målgruppen. Da dukker det plutselig opp mange strategier for å nå dem.

Finn ditt publikum eller målgruppe, og skriv for dem.

Du må ha en målgruppe. En temmelig spisset en. Hvis du ikke har det enda, så må du få det på plass så fort som mulig.

Start gjerne med å lage personas, avatarer eller hva enn du velger å kalle dem (kunder er forresten et bra navn ). Dette er en personifisering av de personene du ønsker å nå. Baser dem på på dine eksisterende kunder, eller drømmekunder, finn ut hva de liker, hva de elsker og hva som engasjerer dem. Hvorfor skal noen som dem besøke et sted som ditt? En bra strategi er forresten å basere personas på seg selv. Hvis du har et konsept eller produkt du selv liker, så kan du også anta at det finnes flere som deg. Dette er ganske vanlig, og gjør det lett å treffe målgruppen når du skriver. Trenger jeg forklare hvorfor?

Det finnes mange måter å engasjere målgruppen din, og oftest mange steder der du kan treffe dem. Hvis du har definert målgruppen kan du også finne flere problemer som du kan hjelpe dem å løse. Tenk på innholdsmarkedsføring innen reiselivsbransjen som en mulighet til å bygge tillit, til å skape små øyeblikk de vil huske og til å skape verdi for familiene, eventyrerne eller de forretningsreisende som du ønsker å nå.

Er Victor Lopez, 56 år, arkitekt fra Buenos Aires, Argentina din målgruppe?
Er Victor Lopez, 56 år, arkitekt fra Buenos Aires, Argentina din målgruppe?

Bør jeg gjøre som de andre suksessfulle bedriftene i mitt segment?

Du har nå gjort deg opp en mening om hvem du vil nå og få på besøk. Det neste du må gjøre er å finne ut hvilke problemer eller behov de har som du kan løse. Hva ønsker de å finne ut av, lære, bli underholdt av eller bli inspirert av?

Du kjenner kanskje også til andre populære aktører? Du ser deres mange likes, eller engasjementet på sidene deres, og det kan være lett å gjøre som dem. Tanken er god, om man ser noe som funker, gjør det samme. Men likevel er det deres greie. Hva vet du om andres målgruppe? Hva vet du om deres strategier? Kan deres team og budsjett sammenlignes med ditt? Skal du bli en vinner på innhold, må du skille deg ut.

Jeg kan forresten også avsløre at å poste inspirerende bilder av glade mennesker som befinner seg i naturen eller aller helst i en solnedgang ikke vil hjelpe deg nevneverdig. Det kan være en del av strategien din, men dette er på ingen måte nok. Likevel er dette nøyaktig hva de aller fleste reiselivsbedriftene gjør, spesielt på sosiale medier. 

Dette betyr to ting: 

  1. Det er stor konkurranse innen historiefortelling via positive inspirerende naturbilder.
  2. De fleste reiselivsbedrifter har ikke en overordnet plan.

Er ikke det gode nyheter? Dette betyr jo at kvalitet og litt ekstra innsats vil lønne seg.

Det kan lønne seg å unngå klisjeer
Det kan lønne seg å unngå klisjeer

Jeg forstår at jeg må spisse innholdet mot målgrupper, men hvordan går jeg frem for å lage selve innholdet?

Selv om mange “eksperter” du møter forteller deg at turister nå til dags velger destinasjon ut fra hva de ønsker å gjøre der, og at destinasjonen ikke er så viktig lenger, så er det antagelig feil. Den digitale revolusjonen har gjort verden mindre, og på mange måter flat og enkel å navigere seg i, men innenfor reiseliv er det dessverre slik at lokasjon betyr mest.

Ligger du utenfor allfarvei må du ha noe helt spesielt, eller være svært god på å fortelle om det, for å nå frem. Du kan være verdens beste skiguide, men hvis du guider i et område som ingen vil besøke for å stå på ski, så er det ganske vanskelig. Men absolutt ikke umulig. Jeg har stått på ski i Marokko (!), og oppsøkte det stedet, selv om det var 10 cm dybde og 19 grader i lufta. Det finnes folk til alt.

Det jeg sier er at innen turisme handler din innsats i markedsføringen om å få folk ut av hjemmet sitt og til å faktisk besøke stedet som du forsøker å markedsføre (i motsetning til netthandel der varen kommer til deg mens du sitter i sofaen). Hvis du ikke klarer å få folk ut av denne sofaen, og til det fysiske stedet du anbefaler, har du ikke lyktes, i alle fall på kort sikt.

Å bygge bedrift og markedsføre seg gjennom innhold er et maratonløp, ikke en 100-meter. Det krever jevnt og målrettet arbeid. Hvis du gjør dette riktig så vil du generere trafikk til websiden din i lang tid. Du bør fokusere på å gi folk innhold og informasjon. Dette vil øke deres interesse og behov for å besøke destinasjonen(e) du jobber med. Jeg anbefaler å ikke fokusere på salg av produkter eller tjenester når du lager innhold. Få folk til å like brandet ditt, få de til å like den fysiske destinasjonen.

Sammenlignet med andre bransjer spiller også sesonger en stor rolle. En skiresort har en veldig definert sesong, festivaler og arrangementer har en enda mer spisset periode og så videre. Hvis du skal markedsføre sesong- og datobaserte steder, turer eller arrangementer så må du virkelig være fokusert.

Snø i Marokko, faktisk
Snø i Marokko, faktisk

Ja, konkurransen er stor, men hvem konkurrerer du med?

Som tidligere nevnt er det knallhard konkurranse om oppmerksomheten på reiselivsrelatert innhold. Det kan nesten virke som alle ønsker å skrive om reiser. Du har selvsagt de naturlige innen media, reisebloggere, reiselivsaktører som hoteller, små og store turoperatører, flyselskaper, leiebilselskaper, destinasjonsselskaper, kommuner og alle som driver i bransjen. I tillegg til disse er det ganske mange andre som liker å identifisere seg med spennende reiselivsinnhold for eksempel klesmerker, utstyrsleverandører, banker og kredittkortbyrå, forsikringsselskaper og butikker. Det er en jungel der ute. 

Veldig mye av dette er content marketing, og det er ganske vanskelig for leseren å se hva som er relevant og pålitelig innhold og hva som ikke er det.

Du skal virkelig vri hodet og gå den ekstra milen for å klare å skille deg ut, være kreativ og være relevant, samtidig som du får frem et budskap du ønsker å fortelle. Sannsynligvis er konkurransen mye mindre for å nå din målgruppe, med ditt bestemte budskap.

Hva er unikt med din destinasjon? Det finnes så mange flotte bilder av strender, solnedganger, fjell og populære attraksjoner på sosiale medier og nettsider, så man klarer nesten ikke lenger å skille det ene fra det andre.

Ironisk nok så sier alle som driver med markedsføring i reiselivsbransjen: “kom hit, vi er annerledes” samtidig som det er nesten ingen ting i innholdet som er annerledes.

Selvsagt må du kommunisere at de fleste kan besøke destinasjonen din eller din bedrift, for du vil jo ikke ekskludere potensielle gjester. Men skal du skille deg ut og få et konkurransemessig fortrinn, så må du fokusere på en målgruppe innen en nisje og de tingene som er unike og gir verdi til din målgruppe. Hvis du for eksempel sikter deg inn mot fisketurister så må du spisse innholdet inn mot det unike med din destinasjon for disse turistene, og mulighetene som finnes der. Annen relevant informasjon er også smart å ta med.

Fiske i Norge
Fiske i Norge

Hva har teknologien å si?

Vi lever i en tid der teknologi utgjør en stor forskjell. Du kan og bør være mer personlig når du kommuniserer med kundene. Når du blir kontaktet bør du svare personlig og direkte og gjerne in real time. Svar på alle spørsmål, ros og kritikk, kjapt og høflig, samtidig som du hjelper kundene.

Kunstig intelligens og maskinlæring gir deg muligheter til å oppleves personlig allerede før du svarer selv. Blockchain og kryptovaluta er kanskje de aller største fremskrittene noensinne når det gjelder å personliggjøre dialogen og tjenesten. Brukerdataene du får fra disse kjedene med verifisering og tillit kan hjelpe deg med å levere perfekt tilpassede opplevelser og dialoger.

Tilbakemeldinger fra kundene kan bety himmel eller helvete for ditt firma. En enkelt negativ tilbakemelding på sosiale medier kan bety kroken på døra om du ikke er flink til å svare på en høflig og fin måte, men det har også potensialet til å gjøre deg til den mest populære i ditt segment. 

Hvis du først er på sosiale medier så bør du bruke det aktivt, og du bør alltid svare kundene dine. Alltid. Hvis du er skikkelig god i en kanal, men dårlig på en annen så kan inntrykket kundene får av deg slå negativt ut. Gå inn med hjerte og sjel, eller la vær. Dårlig håndtering fra kundeservice skaper mer støy enn store mengder av bra innhold.

Er konkurransen for hard innen reiseliv, eller finnes det muligheter for en liten aktør?

Selvsagt finnes det muligheter. Det har faktisk aldri i verdenshistorien vært enklere å nå et globalt og målrettet publikum. Rekkeviden til internett er nesten uendelig og gjennom Google, Facebook, Youtube, Instagram og Twitter kan du nå ut til akkurat de menneskene du ønsker å nå, over hele verden. Tenk på det!

Det er ikke enkelt, men hvis du over tid klarer å lage relevant og nyttig innhold til ditt publikum på en måte som gjør livet deres litt bedre og enklere, så har du et fortrinn. Det aller meste av innholdet som ligger ute er dårlig og irrelevant. Mye er også utdatert. 

Siden du skriver om om reiseliv har du muligheten til å treffe mennesker i hjertet og berøre deres følelser. Selv om de leser om praktiske ting forbundet med reisen, så er det med på å bygge opp en spenning. Å reise handler om å drømme og oppdage, det handler om å lage opplevelser og minner. Hvis du kan gi ditt publikum en liten bit av den følelsen og sette i gang fantasien deres når de er hjemme foran skjermen, så er det en god sjanse for at de vil få positive følelser for din merkevare eller din destinasjon.

Du må skape innhold som skiller seg ut
Du må skape innhold som skiller seg ut

Her er noen praktiske tips:

LEGG EN STRATEGI FOR DITT INNHOLD OG FOR DE FORSKJELLIGE KANALENE

Uten en strategi er du egentlig ganske sjanseløs. Planlegg hvilken stil du vil ha, hva som er ditt fokus og hva du vil oppnå. Bruk noen av tipsene under, og kjør på. Tilpass når du ser hva som fungerer, og husk at dette krever innsats over tid. Er du konsekvent og kompromissløs på å lage kvalitet vil du se at innsatsen bærer frukter.

FINN UT HVILKE INCENTIVER DE REISENDE HAR OG BYGG INNHOLD RUNDT DET.

Hva er det som inspirerer folk til å reise?  Hva er grunnen til at de besøker deg? Er det den gode maten? Er det den flotte naturen? Eller en kjent attraksjon? Finn ut hva driveren er. Snakk til dine tidligere og eksisterende kunder og finn ut hva som var deres motivasjon. Folk booker vanligvis ikke et hotellrom for å motivere seg til å reise. Når de booker rommet er det fordi de skal reise. Forsøk å treffe det punktet som trigger og lag en innholdsopplevelse rundt det. Hvis det er en bedriftstur, så må du tenke på det. Hvis turen er for rekreasjon og opplevelser så må du gi næring til den lidenskapen. Klarer du dette så er du godt på vei til å få en lojal følgermasse som kan hjelpe deg å vokse.

INSPIRASJON. 

Hvorfor leser folk reiselivsstoff? Hva har de igjen for å lese det? Innen reiseliv defineres kundereisen vanligvis med fem steg. Drømme, planlegge, booke, oppleve og dele. Det største forbruket av reiserelatert innhold forekommer i drømme og planleggingsfasen. Ikke alt, du bør følge den opp senere også, men det aller meste leses i disse to fasene.

Dette betyr at de ønsker at innholdet skal informere, inspirere og underholde mens de drømmer om en ny tur, eller mens de samler de røde trådene og gjør klar for å booke ferien. Hvis du kan vekke oppmerksomhet ved å dele inspirerende ideer, morsomme opplevelser og annet nyttig innhold så har du også bedre mulighet til å være i tankene når de faktisk booker ferien.

SPRE INNHOLDET I FLERE KANALER.

Fortell verden at du har noe nytt på hjertet, fortell om det på sosiale medier, tips andre og gjør det du kan for å få relevante linker inn til ditt innhold. Flere linker betyr bedre synlighet i søkemotorer og vil genere trafikk i lang tid. Men fortjen linkene, og for all del ikke kjøp tjenester fra firma som skal hjelpe deg med det. Blir du straffet av Google er det vanskelig å gjøre comeback.

FORSKJELLIGE KANALER, FORSKJELLIG VINKLING. 

Hvis du er en av dem som skriver på bloggen, og deler det samme på Facebook og Twitter, så bør du følge med. De som leser og følger har forskjellige forventinger til forskjellige medier. Du kan gjerne samkjøre, men skal du ha best mulig effekt så må du ha en egen twist på de forskjellige. Sannsynligvis er det i stor grad de samme menneskene som følger deg på de forskjellige kanalene. Lag en unik vri. En annen ting er at Facebook ikke er noen stor fan av linker. Jo mer unikt innhold du deler der, jo bedre. Instagram er en helt annen ting igjen og du vil ha mye igjen for å bruke litt tid på å få den riktige stilen på det.

GJØR LIVET ENKLERE FOR DEN REISENDE

En smooth planleggingsprosess er noe de fleste kan like. Hvis du kan hjelpe folk å navigere i jungelen av tilbud og aktiviteter eller i jungelen av diffust innhold, blir du dagens helt. Hjelp dem å  ta valg ved å poste meninger, eller hjelp dem med å sammenligne. Svar på det folk lurer på. En måte å finne ut hva de søker på og lurer på er å starte å skrive inn ting på google eller quora og annet. Se hva de lurer på og lag innhold som besvarer dette. Et annet tips er å se hva som er de mest populære artiklene til de mest populære siden om ditt område eller din nisje, så lager du en ny og bedre artikkel som besvarer de samme spørsmålene, men litt grundigere og litt bedre.

INVOLVER LOKALE FORHOLD I DET DU SKRIVER

Fortell historier om hverdagslivet, gledelige øyeblikk, fasiliteter, nærområde, behind the scenes og alt som kan passe inn i din profil og din strategi. Slikt innhold er unikt i sitt vesen, du har en stor utømmelig brønn av potensielt innhold,  og å være personlig hjelper deg å bygge tillit. Dette bidrar virkelig til å skille seg ut.

PS: Sjekk de utrolig dyktige folkene hos Hardanger Fartøyvernsenter og hva de gjør

DESIGNE INNHOLDET FOR INTERAKSJON.

Med dette mener jeg at det er lurt å bruke et språk og en stil som inviterer folk til å delta i dialogen. Hvis du kan få folk til å engasjere seg, gi feedback, like innholdet og tipse, så har du en vinneroppskrift.

IKKE FOKUSER FOR HARDT PÅ SEO NÅR DU SKRIVER. DET ØDELEGGER SPRÅKET DITT.

Hvis du fortsatt i 2018 prøver å skrive inn så mange søkeord som mulig i teksten, så er det feil. På 90-tallet drev folk og la til hundrevis av ord med hvit skrift i bakgrunnen for å få flest mulig treff. Dagens søkemotorer er sofistikerte med algoritmer som ser på relevans og nytte for de som leser. Hvis din tekst er unaturlig og rar, så er ikke det så bra. Skriv så godt du kan eller få hjelp. Forøvrig viser jeg til alt som står i teksten over.

Lykke til!

Previous Post

How can travel contribute to achieving UN’s sustainability goals?

Next Post

Turismens utfordringer og muligheter. Hvordan kan turisme være en bra ting?

Scroll to top